EUTHANASIE

DE BAND TUSSEN U EN UW HUISDIER IS SPECIAAL

Als de moeilijke keuze is gemaakt om afscheid te nemen, dan moet dit in alle rust gebeuren. Uw huisdier verdient het, na jaren uw maatje te zijn geweest, om zonder stress in een vertrouwde omgeving in te slapen.  Wij helpen u graag bij een mooi afscheid. Hieronder kunt u lezen hoe de euthanasie precies in z’n werk gaat.

AFSPRAAK MAKEN
dierenarts aan huis beagle ervaring

KENNISMAKING

Na binnenkomst stelt de dierenarts uw huisdier op zijn of haar gemak of laten hem of haar juist even met rust. Meestal zijn dieren niet angstig vooraf aan een euthanasie. De meeste dieren weten niet wat er gaat gebeuren. Ze kunnen natuurlijk wel voelen dat er een vreemde in huis is of dat er op eens anders met hem of haar wordt omgegaan.

EERSTE PRIK

Na de kennismaking maakt de dierenarts de narcosemiddelen klaar. De eerste prik bevat een narcosemiddel. Wij kiezen voor moderne narcosemiddelen, zonder bijwerkingen zoals braken. Afhankelijk van de situatie wordt de eerste prik via een infuus, in de buik of in de bilspieren toegediend. Het duurt ongeveer 5-10 minuten voordat het dier rustig wordt en het kopje laat hangen. De dierenarts controleert of het dier ver genoeg onder narcose is.

TWEEDE PRIK

De tweede prik is een overdosis slaapmiddel. Wij kiezen voor een hoge dosering, het is dus niet mogelijk dat uw dier nog wakker wordt. Het inslapen zelf is snel en pijnloos. Het dier is onder narcose en krijgt via een infuus, bloedvat of bloedrijk orgaan de laatste prik. Het duurt ongeveer 30 seconden voordat het dier overleden is. De dierenarts controleert heel nauwkeurig of het dier echt overleden is door naar het hart te luisteren.

WAT KUNT U MISSCHIEN VERWACHTEN?

  • Uw dier kan nog een keer zijn bek openen of een geluidje maken

  • Uw dier kan nog een spiertrilling hebben gedurende een paar minuten

  • Uw dier kan de urine of ontlasting laten lopen

  • Uw dier sluit de ogen niet

CONTROLE VAN HET OVERLIJDEN

De dierenarts controleert nauwkeurig of het dier is overleden. Met een stethoscoop kan naar het hart worden geluisterd. Met de vingertoppen kan de pols worden gevoeld in de liezen van het dier. Bij een overleden dier hoort en voelt men niets meer. U kunt ook zelf controleren of uw huisdier nog leeft door uw hand vlak achter de voorpoot aan de zijkant van de borst neer te leggen. U voelt dan geen hartslag mee