Help mijn hond of kat blijft diarree houden

Indien uw hond of kat diarree blijft houden, zonder aanwijsbare oorzaak, vraag dan eens bij uw dierenarts naar een besmetting met brillendoosjesgist (Cyniclomyces guttulatus). Bij 15% van de honden en katten met terugkomende diarree of diarree die niet over gaat, wordt een grote hoeveelheid brillendoosjesgisten aangetroffen.

Brillendoosjesgisten horen thuis in de darmen van konijnen en knaagdieren. Het eten van keutels van konijnen en knaagdieren is de belangrijkste manier waarop honden en katten besmet raken. Indien er geen andere oorzaken voor de diarree gevonden worden, is een behandeling met het medicijn nystatine een goede keus. De dosering is 100.000-200.000 IE viermaal per dag gedurende 4 dagen.

Tip
Ga met een hond of kat met diarree altijd naar de dierenarts. Hij of zij kan onderscheid maken tussen een ernstige en een onschuldige oorzaak voor de klachten. Lever wat ontlasting in voor microscopisch onderzoek naar parasieten. Vraag uw dierenarts ook een flottatie uit te voeren. Met een flottatie wordt de kans dat er parasieten worden gevonden veel groter. Er bestaan ook veel aanvullende ontlastingsonderzoeken, zoals de Giardia SNAP test. Laat uw hond of kat niet rondlopen met diarree (ook papperige ontlasting is diarree), de kans op het ontwikkelen van een allergie is dan groter.