Poekie gaat ineens heel vaak naar de kattenbak

 

 

Poekie, een wat bange maar speelse poes van 4 jaar, ging sinds een paar dagen opeens heel vaak op en af de kattenbak. Het viel de eigenaar op dat er steeds maar kleine beetjes urine uit kwamen als ze op de bak zat, en soms zat er ook een beetje bloed in.

Als een kat moeite heeft met plassen kan het goed zijn dat er sprake is van een blaasontsteking. Klachten die bij een blaasontsteking kunnen worden opgemerkt zijn:

  • Kleine beetjes plassen
  • Buiten de bak plassen
  • Bloed in de urine
  • Veel likken in het gebied onder de staart
  • Anders ruikende urine
  • Helemaal geen urine produceren

Als een kat probeert te plassen, maar helemaal geen urine meer produceert, is dit een spoedgeval, en is het ons advies dat de kat zo snel mogelijk onderzocht wordt door een dierenarts! Het kan namelijk zo zijn dat de plasbuis verstopt is geraakt en dat de blaas niet meer geleegd kan worden.

We zijn als dierenarts aan huis bij Poekie langsgegaan om te onderzoeken wat er met haar aan de hand was. Allereerst hebben we een lichamelijk onderzoek gedaan, waarbij we onder andere de blaas hebben nagevoeld en gecontroleerd hebben of Poekie voor de rest gezond was. Er zat weinig urine in de blaas en Poekie vond het niet leuk als we haar blaas wilden navoelen, die leek dus wat gevoelig. Gelukkig was er geen sprake van koorts.
De eigenaar van Poekie had voor het huisbezoek ook wat urine opgevangen, zodat we gelijk een urineonderzoek konden doen, om te achterhalen wat de oorzaak kon zijn van de blaasontsteking bij Poekie.

De meest voorkomende oorzaken voor een blaasontsteking bij de kat zijn stress of blaasgruis/ blaasstenen. Oorzaken die we veel minder vaak zien als oorzaak van een blaasontsteking bij de kat zijn bijvoorbeeld bacteriën of tumoren.

Bij Poekie bleek er geen gruis in de urine te zitten, maar zagen we wel duidelijk een ontsteking in de urine. We hadden het vermoeden dat stress de oorzaak was voor de blaasontsteking bij Poekie. De eigenaar was namelijk net teruggekomen van vakantie en er was een week een oppas in huis geweest om voor haar te zorgen. Deze verandering had haar mogelijk net wat teveel stress bezorgd.

We wilden dat Poekie zo snel mogelijk af zou zijn van haar klachten dus we zijn gelijk een behandeling gestart met een ontstekingsremmer/pijnstiller. Het was gelukkig geen probleem om deze medicatie bij Poekie in te geven, de eigenaar kon de vloeistof gewoon over het voer doen. Na een week waren de klachten gelukkig weer helemaal over.

In het geval dat gruis de oorzaak was geweest van het probleem bij Poekie, hadden we ook een speciaal dieet geadviseerd. Hiermee kan het gruis worden opgelost en in de verdere toekomst ook worden voorkomen. Omdat bacteriën bij katten dus meestal niet de oorzaak zijn van een blaasontsteking, is een antibioticumkuur in de meeste gevallen niet nodig.