Kat joep had ineens heel veel jeuk en likte zijn vacht helemaal kaal

 

 

De altijd stoere en echte buitenkater Joep van 5 jaar oud verloor in korte tijd hele plukken vacht op z’n rug. Het baasje van Joep wist wel hoe dat zo gekomen was; ze ziet Joep de laatste week zichzelf obsessief schoonlikken en kaalplukken alsof hij vreselijke jeuk heeft.

 

Jeuk is een veel voorkomende klacht bij katten en kan verschillende uiteenlopende oorzaken hebben. Parasieten zoals vlooien of (oor)mijten kunnen bij katten zorgen voor heel veel jeuk en kale plekken. Sommige katten zijn extra gevoelig voor een vlooienbeet; er hoeft dan maar één enkele vlo aanwezig te zijn om heel veel jeuk en huidproblemen te veroorzaken. Dit noemen we ook wel een vlooienallergie.

Behalve een allergie voor vlooien, kunnen katten ook allergisch zijn voor bepaalde voeding; een voedselallergie of voor iets in omgeving zoals bijvoorbeeld pollen; een omgevingsallergie. Ook deze type allergieën kunnen bij katten zorgen voor heel veel jeuk wat er soms voor zorgt dat katten zichzelf helemaal kaal likken of zelfs wonden veroorzaken. Als laatste kan ook stress een reden zijn voor een kat om zichzelf obsessief te gaan schoonlikken. Een ander baasje, een nieuw huisgenootje, een verhuizing of zelfs een andere bank in de woonkamer kan soms een reden zijn voor een kat om heel veel stress te ervaren.

Toen de dierenarts bij Joep aan huis kwam, heeft ze Joep van neus tot staart helemaal onderzocht. Met een vlooienkam door de vacht kwamen we achter de oorzaak van de jeuk. Joep bleek last te hebben van vlooien, een vlooienallergie! Gelukkig kon de dierenarts aan huis Joep direct behandelen met een prik tegen de jeuk en een pipetje tegen de vlooien. Na een dag voelde Joep zich al stukken beter, en na enkele weken groeide zijn vacht weer helemaal mooi terug aan.

Heeft uw kat last van jeuk? Onze dierenartsen aan huis kunnen in de vertrouwde omgeving van uw kat opzoek gaan naar de oorzaak en de behandeling van jeuk bij uw kat.