Mijn kat plast buiten de bak. Wat nu?

Door: Diana Kraa, kattengedragsdeskundige

Een van de meest voorkomende problemen die we tegenkomen als gedragsdeskundigen en dierenartsen is plassen buiten de kattenbak. Als uw kat buiten de kattenbak plast en dit voorheen nooit deed dan is er geen reden tot paniek. In nagenoeg alle gevallen is dit op te lossen. Wacht niet te lang want niet alleen beschadigt uw meubilair maar het gedrag wordt ook moeilijker om af te leren.

1. Medische oorzaak

Laat uw kat altijd nakijken op medische problemen bij plassen buiten de kattenbak. In veel gevallen heeft de kat last van blaasproblemen: blaasgruis of blaasontsteking. Maar er zijn ook andere medische aandoeningen, zoals diabetes, waardoor een kat niet meer op zijn bak wil. Zodra het medische probleem opgelost is zal de kat weer van de kattenbak gebruik maken.

2. Stress – sproeien

Een belangrijke vraag bij het analyseren van het plasprobleem is: sproeit de kat of plast de kat? Bij plassen zit een kat gehurkt op de grond en vormt de urine een plas op de grond. Bij sproeien staat de kat op 4 poten, is zijn staart in de lucht en trilt deze een beetje en sproeit de kat al dan niet urine druppels op een verticale locatie, bv. tegen een verwarming aan of bij een deuropening. Als een kat sproeit dan is de oorzaak vaak stress. Het is dan belangrijk om uit te vinden waardoor de stress precies veroorzaakt wordt. Dit kan zijn omdat er teveel katten in een te kleine ruimte leven, het kan zijn door teveel veranderingen en onrust in huis, of de kat kan stress van buitenaf ervaren door bv. een buurtkat die binnen komt of langs ramen en deuren zijn geur afgeeft. Omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn is het bij sproeigedrag aan te raden om een gedragsdeskundige in te schakelen die de oorzaak van de stress kan achterhalen en een op maat gemaakt advies kan geven.

kat-toiletrol

3. Onaantrekkelijke kattenbak

Als er geen medische of stress-oorzaak voor het plas gedrag is, dan ligt de oorzaak in veel gevallen bij de kattenbak. En in het bijzonder hoe (on)aantrekkelijk de kat de kattenbak vind. Als het aan de kat lag … zag de kattenbak er zo uit:

Lekker schoon! Een kat is een hygiënisch dier; op een vieze bak zal een kat niet graag zijn behoefte willen doen. Schep elke dag de uitwerpselen uit de kattenbak en maak de hele bak 1 à 2 keer per week helemaal schoon.
De kattenbak moet groot genoeg zijn voor de kat om in rond te kunnen bewegen.
Veel katten hebben liever dat het luikje uit de deksel wordt gehaald of zelfs de hele deksel van de bak.
Zoek naar welk kattengrind de kat prefereert en blijf daarbij.
Genoeg bakken: de algemene regel voor het aantal kattenbakken in huis is: het aantal katten plus 1. Dus bij 1 kat zijn 2 bakken ideaal, bij 2 katten 3 bakken etc.
Rustige locatie van de kattenbak: op een drukke doorgangsroute zal een kat zich niet veilig genoeg voelen om op de bak te gaan. Zet de bak dus op een rustige plek.
Niet naast het eten plaatsen: een kat eet in de natuur ook niet op dezelfde plek als waar hij zijn behoefte doet.

Niet straffen

Het straffen van een kat die buiten de bak plast, bv. door de kat met z’n neus door de plas te halen zoals in het verleden vaak gezegd werd, is niet raadzaam. De kat zal niet begrijpen waar hij voor gestraft wordt. En de kat leert hierdoor ook niet wat het goede gedrag is, alleen wat het verkeerde gedrag is. Bovendien werkt straffen vaak averechts: de kat wordt angstig voor de eigenaar.

Schoonmaken plasplekken

Om de geur helemaal van de plasplekken te verwijderen, is het belangrijk om een eiwitafbrekend schoonmaakmiddel te gebruiken. Ik adviseer Ecodor UF 2000 dat online te verkrijgen is. Een handig huis-tuin-en keuken middel is groene zeep of

soda. Gebruik geen azijn of chloor of citroenbevattende middelen, in veel gevallen werkt dit averechts: de kat zal juist op deze plekken weer gaan plassen.

Mochten deze algemene tips niet werken neem dan gerust contact met me op om te overleggen. Tijdens een gedragsconsult neem ik alle tijd om achter de oorzaak van het probleem te komen en maak ik een set op maat gemaakte adviezen afgestemd op de kat, de eigenaar en de woonomgeving.