Mobiele dierenarts in opmars

Algemeen dagblad / 15-06-2017 / Jette Pellemans

Voor een inenting, consult of castratie hoeft een baasje van een huisdier de deur niet meer uit. De mobiele dierenarts, welke met medische middelen aan huis komen zijn in opkomst. Ook voor het laatste prikje.

dierenarts pim mobiele dierenarts AD
Languit op de vloer van de woonkamer van Melissa (47) ligt Dante, een grote golden retriever van 12,5 jaar oud. Je struikelt er nog niet over als je binnenkomt. Melissa: ,,Vroeger stond hij me al in de gang kwispelend op te wachten als ik ‘s ochtends naar beneden kwam, maar de laatste tijd lag hij nog steeds op dezelfde plek waar ik hem de avond ervoor had achtergelaten.”

Dante is oud en versleten. Hij heeft staar aan beide ogen, botst overal tegenaan en glijdt uit op een gladde vloer. Nu hij niet meer zonder hulp van Melissa op kan staan, vindt ze zijn kwaliteit van leven onvoldoende om nog langer door te gaan.

De jonge dierenarts Pim Hegeman (25) van www.jouwdierenartsaanhuis.nl zit op de woonkamervloer om Dante in te laten slapen. De twee dochters van Melissa zijn er ook. Ze kozen voor een vertrouwde omgeving, want Dante ‘háát de dierenarts’. Melissa: ,,Hij is sterk gericht op geur nu hij niks meer ziet. Van die geur bij de dierenarts alleen al kreeg hij stress; dat gun je zo’n beest niet op zo’n rotdag.”

Hegeman knielt rustig neer bij Dante en legt feitelijk maar empathisch uit wat hij zo zal gaan doen. Dan vertrekt hij naar de keuken om het eerste spuitje klaar te maken, een narcosemiddel. Melissa kriebelt Dante snikkend achter zijn oor. Al snel na het eerste prikje zakt de hond vredig in slaap. Na het tweede prikje zegt dierenarts Hegeman zachtjes: ,,Het lijkt erop alsof Dante is overleden.” Hij sluit de ogen van de hond zacht met zijn handen.

Rustig

Even later, als de formulieren zijn ingevuld en Hegeman de hond in een mand met blauw-roze kleed heeft meegenomen om gecremeerd te worden, zitten Melissa en haar dochters wat na te snikken. Toch zijn ze tevreden over hoe het gegaan is. Dochter Claudia (27): ,,Ik denk dat Dante er weinig van heeft meegekregen. Hij bleef heel rustig.”

Melissa vult aan: ,,Ik vond het niet eng, en mooi dat het gewoon hier thuis kon. Het is goed zo.”

De mobiele dierenarts zonder een eigen praktijk is een betrekkelijk nieuw fenomeen, zegt Hanny Dijkstra, bestuurslid van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren, onderdeel van de beroepsorganisatie voor dierenartsen. ,,Het zijn er nu meer dan vijf jaar geleden. We houden niet bij hoeveel het er precies zijn. Ik kan me voorstellen dat mensen een dierenarts aan huis comfortabel vinden, al kunnen niet alle behandelingen thuis worden uitgevoerd.”

Dat beaamt dierenarts Hegeman. ,,In de dierengeneeskunde heb je eerste- en tweedelijnszorg, vergelijkbaar met de huisarts en het ziekenhuis. Aan huis kunnen we vooral die eerstelijnszorg geven. Voor een grote operatie verwijzen we door naar een kliniek waar we mee samen werken.”

Reismandje

Volgens Hegeman is het voor veel mensen een groot voordeel dat de kat niet in het reismandje hoeft of de hond achterin de auto, ook al kost de mobiele arts vaak een tientje meer. Ook de euthanasie aan huis schept andere mogelijkheden. ,,Soms vragen mensen of ze muziek mogen opzetten. Ik heb ook een keer meegemaakt dat een pastoor een laatste zegening kwam brengen. Dat is thuis toch wat makkelijker te realiseren dan in een dierenartsenpraktijk.”

Lees hier het volledige artikel van het Algemeen Dagblad met bijbehorende foto’s!