Door: Diana Kraa, kattengedragsdeskundige
“Katten krabben nu eenmaal, dat is heel normaal, maar moet dat persé aan mijn bank/antieke stoel/behang/boxspring? Het lijkt soms wel of ze het doet om mij te pesten”. U herkent dit vast van bij u thuis of van bij bekenden. Wist u dat dit soort gedrag gemakkelijk op te lossen is? Waarom krabt een kat, en nog belangrijker, wat is er aan te doen?
Nagelonderhoud
Krabben is normaal kattengedrag; een kat moet nu eenmaal haar nagels scherpen en onderhouden.
Zorg daarom voor voldoende goede krabplekken: krabpalen die stabiel zijn en hoog genoeg voor een kat om er uitgestrekt aan te kunnen hangen. Of monteer krabplankjes aan de muur (op stahoogte van de kat). Ook een kokos deurmat is favoriet bij katten. Het liefste krabt een kat aan materiaal waar haar nagels een beetje in blijven hangen; bv. shisal touw of stof met een wafeltjes structuur (zoals waar banken helaas vaak van gemaakt zijn).
Geur afzetten – territorium
De pootjes van een kat bevatten geurklieren; door te krabben laat de kat haar eigen geursubstantie achter op het object. De geur geeft andere katten informatie over de kat en haar gesteldheid en is daarom belangrijk bij het afzetten van een territorium.
Zet goede krabplekken neer vlakbij de plekken waar de kat tot dan toe krabte. Geleidelijk kunt u de krabplek dan steeds een beetje opschuiven naar de uiteindelijke locatie. Zorg ervoor dat dit locaties in huis zijn waar de kat veel langsloopt. Maak de krabplek aantrekkelijk door er kattenkruid op te doen, en beloon uw kat (kattensnoepje/aaien) als ze gebruikt maakt van de goede krabplek. Zo krijgt de kat een positieve associatie met de krabplek.
Tegelijkertijd kunt u de “ongewenste” krabplekken onaangenaam maken door er een tijdelijk een stuk dubbelzijdig tape op te plakken. Niets zo vervelend voor een kat als een krabplek waar haar pootjes aan vast blijven plakken.
Tegen angst & stress
Als een kat angstig of gestresst is krabt ze ook om geur af te zetten; het ruiken van haar eigen geur voelt dan vertrouwd en veilig. Gebruik hiervoor de “wattenschijfjes” methode: Neem een wattenschijfje en wrijf hiermee over de wang van uw kat, tussen de mondhoek en het oor van de kat. Hier bevinden zich namelijk ook geurklieren. Hang de wattenschijfjes aan de ongewenste krabplekken op. Dit voorkomt de noodzaak om daar te krabben, want de plek ruikt al naar de kat. Ververs de wattenschijfjes om de paar dagen zodat ze geur blijven bevatten
Aandacht vragen
Een kat kan ook krabben om aandacht te vragen van de eigenaar; “Als ik maar hard genoeg aan de bank krab, krijg ik vanzelf een reactie van de eigenaar”. Dat dit een negatieve reactie is maakt voor de kat niet uit; aandacht is aandacht. En als de kat geleerd heeft dat dit iedere keer gebeurd als ze aan de bank krabt, zal ze dit blijven doen. Zorg dat u hier niet op reageert. Maak geen oogcontact, zeg niets en geef geen aandacht. Zo leert de kat dat dit krabgedrag haar niets oplevert. Geef uw kat dan wel voldoende aandacht op andere tijden van de dag. Dit kan bestaan uit aaien, knuffelen, kammen, spelen of gewoon mee op schoot zitten.
Elke kat is anders
Elke kat is anders en elke situatie ook. Het is belangrijk om uit te vinden wat de achterliggende motivatie van de kat is om te krabben, zodat u hierop kunt inspelen. Mocht het gedrag niet verminderen met bovenstaande algemene adviezen, dan kunt u overwegen om een professionele kattengedragsdeskundige in te schakelen. Deze neemt ruim de tijd om achter de motivaties voor het gedrag te komen, en geeft een set op maat gemaakte adviezen waar u als eigenaar direct mee aan de slag kunt.