Wat te doen als mijn pup blijft bijten? 3 tips
Na alle waarschijnlijkheid leest u dit artikel omdat u een pup in huis heeft die inmiddels al ouder is dan twaalf weken. De grootste problemen rondom bijtgedrag vinden namelijk plaats na twaalf weken. Het kan ook zo zijn dat u zich goed wilt voorbereiden op de komst van de pup en wilt leren van de fouten van anderen. Slim!
Sommige mensen hebben het geluk dat hun pup normaal bijtgedrag vertoont. Met normaal bedoelen wij dat de pup zo af en toe tijdens een spel op uw handen bijt of zo nu en dan is aan uw schoenveters of broekspijp knaagt. Oftewel, geen enkele reden voor paniek. Dit is makkelijk op te lossen door de aandacht van de pup te verleggen naar een speeltje en je merkt direct dat het beter gaat.
pups bijten
Pups die in een broek blijven bijten kunnen tot irritatie zorgen bij baasjes
Maar …
Helaas heeft niet iedereen dit geluk.
Bij sommige puppy-eigenaren lopen de frustraties te hoog op. Ze zien geen uitweg meer. Ze kunnen de pup letterlijk wel achter het behang plakken. In sommige gevallen loopt het zodanig uit de hand dat ze er zelfs over na zitten te denken om de pup terug te brengen naar de fokker.
Wanneer de pup ‘s ochtends wakker wordt begint de pup direct met bijten en ze kunnen niet meer door het huis lopen zonder aangevallen te worden door de pup. Of de pup bijt álles kapot in huis.
Begrijpelijk dat deze mensen uiteindelijk niet meer weten wat ze moeten doen.
Herkent u zich in bovenstaande situatie? Weet dat u niet de enige bent! Maak gebruik van onderstaande tips en hopelijk verbetert dit uw situatie.

Pups die in een broek blijven bijten kunnen tot irritatie zorgen bij baasjes
Tip 1: geef de pup 18-21 uur per dag rust
Sommige mensen denken dat ze constant met de pup bezig moeten zijn. Ze nemen de pup in de ochtend mee naar de markt, in de middag lopen ze een rondje door de winkelstraat en ‘s avonds komt de familie op bezoek om de pup te bewonderen.
Het is erg goed dat u de pup socialiseert en zorgt voor een kennismaking met de markt, de winkelstraat en uw familie. Echter is het van belang dat u maar één socialisatie oefening per dag plant.
U loopt misschien al wel dertig jaar door diezelfde winkelstraat en hebt alles al meer dan honderd keer gezien. Voor de pup is aálles nieuw. Zelfs de vlinder die voorbij vliegt.
Als u één socialisatie oefening plant per dag is dat voldoende. De pup heeft namelijk tijd nodig om alle opgedane prikkels te verwerken.
Eenmaal thuis aangekomen is er een verplicht rustmoment. Begeleid de pup naar zijn bench met bijvoorbeeld een kauwbot en ruil het botje na ongeveer tien minuten om met een lekker (klein) snoepje. De pup valt na alle waarschijnlijkheid in slaap.
Tip 2: voorkomen is beter dan genezen
Vaak moet er eerst iets gebeuren en dan wordt er pas gereageerd. Hoe vaak hoort u niet dat er een verkeersongeval plaatsvindt en nadien wordt er een stoplicht geplaatst of van het kruispunt een rotonde gemaakt.
Hetzelfde gebeurt bij de opvoeding van pups. De meeste mensen wachten totdat de pup bijt en zodra de pup bijt willen ze ervoor zorgen dat hij daarmee ophoudt.
Beter is om te achterhalen waarom de pup dit negatieve gedrag laat zien. Waarom bijt de pup? Dit kan zijn omdat hij overprikkeld is (zie tip 1). Het kan ook zijn omdat hij bezig is met het wisselen van zijn tanden en het bijten aan uw stoelpoot een prettig gevoel geeft. En zo zijn er nog meerdere redenen te bedenken waarom pups bijten.
Zodra je weet waarom de pup bijt maakt u een plan of u er een ander gedrag voor in de plaats kunt zetten.
Een voorbeeld.
U bent boven en loopt de trap af naar beneden. De pup staat u onderaan de trap op te wachten en is razend enthousiast. Door zijn enthousiasme springt hij, bijt hij in uw handen, broeskpijpen en schoenveters.
In plaats van iedere keer “nee” te zeggen is een betere manier om het enthousiasme van de pup te verleggen naar een leuk speeltje.
U legt in het vervolg altijd een hondentouw bovenaan de trap. Zodra u de trap afloopt neemt u het hondentouw in de hand mee naar beneden. De pup staat te wachten en zodra u beneden bent start u het spelletje met het hondentouw.
Na enkele minuten eindig je het spelletje met een mentale oefening. Leer de pup zitten. U heeft al een snoepje in uw zak en geeft de pup een snoepje zodra hij zit.
Tip 3: maak gebruik van een bench
Het ontbijt, lunch en avondeten zijn de veelvoorkomende momenten dat de pup bijt. Hij krijgt weinig tot geen aandacht, omdat jullie aan het eten zijn. Op dit moment begint hij te bijten in uw broekspijpen of in de broekspijpen van uw kinderen.
Om dit te voorkomen dat uw pup bij het ontbijt dit gedrag vertoont is het raadzaam dat u hem ruimschoots voor het ontbijt uitlaat. Vervolgens geef je hem zijn ontbijt in zijn bench in bijvoorbeeld een KONG (een type kauwspeelgoed welke u kunt vullen met brokjes/beloning). U kunt de brokjes ook in zijn bench strooien.
Door hem te begeleiden naar de bench voorkomt u dat hij hapt en springt. Terwijl u nu ook in zijn behoefte aan vermaak voorziet met de KONG.
Iedere hond en situatie is uniek waardoor het moeilijk is om via een artikel, zoals dit, u te helpen. Als één van de bovenstaande tips u verder helpt hebben wij ons doel behaald!
Dit artikel is geschreven door Robbin Kleinpenning van www.puppygroep.nl. Robbin heeft op basis van diepte-interviews en uitgebreide enquêtes met 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten vier puppy boeken geschreven, waaronder Het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek. Deze vier puppy boeken zijn een stapsgewijze handleiding voor de opvoeding van een puppy.