Wat te doen bij agressieve katten?

Agressie tussen katten of tegen de eigenaar is een veelvoorkomend probleem. Agressie kan verschillende vormen aannemen en kan meerdere oorzaken hebben. In alle gevallen geldt: leuk is anders en vanzelf gaat het meestal niet over.

Hoe ziet agressie er uit?

Iedereen herkent agressie als katten luid krijsend met elkaar vechtend over de vloer rollen en er plukken haar door de lucht vliegen. Andere agressieve lichaamshoudingen om op te letten zijn: kop lager dan de achterkant, staart strak langs het lichaam naar beneden, oren naar de zij- en achterkant gedraaid en kleine spleetjes als pupillen. Bij agressie maakt de kat ook geluid: krijsen, grommen en blazen. Vaak gaan ook de nagels uit.

Agressie bij katten kan zich ook subtieler uiten. Als katten ononderbroken elkaar aanstaren is sprake van agressief gedrag. Vooral deze stille vorm van agressie kan lastig te herkennen zijn voor eigenaren.

Zijn mijn katten aan het vechten of spelen?

Soms is het bij volwassen katten moeilijk te zien of ze aan het spelen zijn of aan het vechten, maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Ten eerste maken katten geen geluid tijdens het spelen. Daarnaast hebben spelende katten altijd hun nagels ingetrokken. Bij spelen wisselt de rol van jager en gejaagde vaak. Tenslotte kun je aan de intensiteit van het gedrag ook zien of het om vechten of spelen gaat.

Oorzaken

Katten zullen zo veel mogelijk het gevecht proberen te vermijden. Is je kat toch agressief is, bekijk dan of je de onderstaande situaties herkent.

Pijn

Als een kat plotseling agressief gedrag gaat vertonen, zeker bij aanraking, dan kan het zijn dat de kat pijn heeft. Het is dan het beste om de kat medisch te laten onderzoeken. Straf de kat nooit en houdt voldoende afstand tot de kat onderzocht kan worden.

Onvoldoende Socialisatie

Bij katten die te jong uit het nest zijn gehaald ontstaan vaak op latere leeftijd problemen met agressie (naar andere katten of naar eigenaren). Vanaf ca 6-7 weken leert een kitten sociaal gedrag, dit leert hij van zijn nestgenootjes. Als hij te hard bijt, te ruw speelt of zijn nagels gebruikt dan zal de andere kat het spel stoppen en het kitten zal leren dat dit ongewenst gedrag is. Als een kat vroeg uit het nest is gegaan heeft hij geen mogelijkheid gehad om dit sociale gedrag te leren.

Speel nooit met handen of voeten met de kat, maar altijd met kattenspeelgoed, anders krijgt de kat een verkeerde associatie met de hand en voet. En als het kitten bijt of krabt stop dan, beweeg niet en negeer het gedrag.

Angst

Agressie kan ook voorkomen uit angst. De kat is angstig en moet kiezen: vluchten of vechten. Lichaamshoudingen die angst aangeven zijn: pupillen groot, oren zijn plat op het hoofd en de kat maakt zich klein.

Omgerichte Agressie

Het komt voor dat katten ineens agressief gedrag naar elkaar gaan vertonen. Vaak is dit omgerichte agressie: De agressie is eigenlijk bedoeld voor een andere kat (bv. een buurtkat), maar omdat ze daar niet bij kunnen (bv. omdat ze binnen moeten blijven) richten ze de agressie op een andere kat in de buurt of de eigenaar.

 

Territoriale Agressie

Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn. In dit geval heeft elke kat in huis zijn eigen territorium dat hij verdedigt tegen indringers.

EHBA (Eerste Hulp Bij Agressie)

  1. Laat katten het niet onderling ‘uitvechten’. Dit werkt averechts bij katten. Door een negatieve herinnering aan elkaar is de relatie verder verstoord.
  2. Zet katten na een gevecht elk in een aparte ruimte en laat ze tot rust komen. Probeer ze na een paar dagen weer langzaam bij elkaar te brengen. Een gedragstherapeut kan een plan maken om de katten weer aan elkaar te introduceren.
  3. Geef elke kat zijn eigen ruimte met eigen etensbak, slaapplek en kattenbak zodat ze elkaar niet tegen hoeven te komen in huis.
  4. Let op bij katten die in een pension of bij de dierenarts zijn geweest; zij kunnen anders ruiken (als een indringer in het territorium), dus laat de katten weer langzaam aan elkaar wennen door ze eerst apart te zetten en voorzichtig bij elkaar te brengen.
  5. Om territoriale agressie te vermijden als er een nieuwe kat in huis komt zet de nieuwe kat apart en laat de katten in kleine stapjes aan elkaars geur wennen.

Voor meer informatie over de stappen van een (her-)introductie van een kat en andere tips over agressie kijk op www.mijnkatisagressief.nl of schakel een gedragstherapeut in.